PRIJAVE ZA POSAO

18 smjernica kako napisati odlično motivacijsko pismo

Pronašli ste posao iz snova? Nemojte biti tako sigurni da će poslodavac baš vas zaposliti, jer vrlo vjerojatno postoji veliki broj drugih kvalificiranih kandidata koji se natječu za isto radno mjestu kao i vi

Tu u igru dolazi motivacijsko pismo. To je vaša najbolja šansa za privlačenje pozornosti menadžera za zapošljavanje. Dodavanjem dobrog motivacijskog pisma u prijavi za posao, koje će nadopuniti vaš životopis, može biti dobar način da impresionirate i da se izdignete u odnosu na druge kandidate.

U biti, jedno dobro motivacijsko pismo će odgovoriti na dva pitanja. Prvo je „zašto ste vi pravi kandidat za posao“ i drugo je „na koji način vi možete pomoći kompaniji“.

Prosječnoj osobi iz ljudskih resursa treba samo nekoliko desetaka sekundi za provjeravanje dokumenata iz prijave za posao kako bi procijenili jeste li pravi kandidat za radno mjesto. Vjerojatno znate da osobe koje čitaju životopise prvo letimično pregledaju životopise, prije nego što ih detaljnije pročitaju. Iz toga razloga motivacijsko pismo treba biti tako oblikovano da u što kraćem vremenu ponudi što više informacija.

Svaki put kada sjednete pisati motivacijsko pismo, vjerojatno na internetu tražite primjere za radno mjesto na koje se prijavljujte :) U sebi pomislite da li netko to uopće čita i ne bi li bilo jednostavnije da samo morate poslati životopis. Da… motivacijska pisma se čitaju, čak ih neki HR menadžeri smatraju da su oni najvažniji dio prijave za posao, jer kao kandidat imate mogućnosti objasniti poslodavcu zašto ste baš vi kandidati kojeg trebaju zaposliti.

Nitko ne voli biti u potrazi za poslom. Pretraživanje online portala za zapošljavanje za zanimljivim poslovima, pripremanje životopisa, pripremanje za razgovor za posao… ništa od toga nije zabavno. Za mnoge je najizazovnije pisanje dobrog motivacijskog pisma. Na internetu možete pronaći pregršt informacija u vezi pisanja motivacijskog pisma, a postoji i toliko oprečnih savjeta da je teško odlučiti odakle započeti.

Evo nekoliko savjeta kako biste napisali dobro motivacijsko pismo.

1. Posvetite pismo nekoj osobi

Uvijek pokušajte posvetiti motivacijsko pismo nekoj određenoj osobi, obično voditelju zapošljavanja ili odjela. Uvrstite njihovo ime, poziciju i kompaniju na sami vrhu ispod datuma.

2. Predstavite se odmah prvom rečenicom

Jasno navedite namjeru motivacijsko pisma. Vaša uvodna rečenica ne mora biti previše glamurozna, umjesto toga neka bude jednostavna i jasna… navedite zašto pišete, poziciju za koju se prijavljujte i ako je relevantno kako se pronašli oglas za posao.

Prema našem mišljenju ne biste trebali započeti motivacijsko pismo s rečenicom poput „Prijavljujem se na posao knjigovođe kojeg sam vidio na portalu za zapošljavanje…“ Umjesto toga napišite zašto vam je taj posao zanimljiv i zbog čega bi vas trebali zaposliti. Na primjer, mogli biste započeti s „Ja sam voditelj nabave s više od 10 godina iskustva i tražim priliku u automobilskoj industriji, i volio bih raditi u…“. Zatim možete napisati jednu ili dvije rečenice o vašem radnom iskustvu, ali nemojte ponavljati životopis.

Razmislite o tome kako se možete predstaviti prvom rečenicom koja ističe vaše uzbuđenje u vezi kompanije kod koje se prijavljujte, vašu strast za poziciju na kojoj radite ili vaša prethodna postignuća.

3. Nemojte prepisati životopis

Zamka u koju upadaju mnogi koji pišu motivacijsko pismo je ponavljanje sadržaja iz životopisa. Motivacijsko pismo ima namjeru objasniti iz kojeg razloga ste zainteresirani za radno mjesto i kompaniju. Ako imate relevantnog radnog iskustva i obrazovanja, svakako to trebate istaknuti kroz primjere. Proširite stavke iz životopisa kako biste stvorili potpuniju sliku svog radnog iskustva i postignuća. Između ostalog naglasite vaše vještine i sposobnosti koje se odnose na radno mjesto na koje se prijavljujte. Imajte na umu da će čitatelj pritom vidjeti i vaše sposobnosti pisanja. Pokažite zašto ste idealan kandidat za traženo radno mjesto.

4. Osobni detalji

Također nema potrebe da motivacijsko pismo bude previše formalno. Slobodno možete dodati malo vaše osobnosti i nekoliko osobnih detalja kako biste učinili vaše motivacijsko pismo zanimljivim.

5. Prestanite s klišejima

Koristite aktivne riječi i prestanite s klišejskim tvrdnjama. Također nemojte pretjerivati s upotrebom riječi „ja“, jer bi naglasak trebao biti na tome što kompanija može dobiti od vas. Evo nekoliko primjera akcijskih glagola koje možete koristiti prilikom isticanja vaših vještina: voditi, delegirati, pokrenuti, ostvariti, ugovoriti, dodijeliti, usmjeriti, pregovarati, predstaviti, obratiti, prevoditi, moderirati, urediti, isticati, konstruirati, ispitati, sistematizirati, istraživati, formulirati, modulirati, obnoviti, redizajnirati, razvijati, integrirati, oblikovati…

6. Na kraju

Na kraju pisma ponovite interes za poziciju i zahvalite se na njegovom ili njezinom razmatranju.

7. Samo jedna stranica i PDF

Ograničite motivacijsko pismo na samo jednu stranicu i koriste isti font (i veličinu) kao i za svoj životopis. Ako ćete spremiti pismo kao PDF, onda provjeriti je li se u dokumentu format ispravno spremio.

8. Istražite poslodavca

Prije nego što počnete pisati motivacijsko pismo trebali biste više istražiti o kompaniji i konkretnom radnom mjestu na koje se prijavljujete. To možete najbolje tako što proučite oglase za poslove, web stranicu kompanije, članke na portalima i društvenim mrežama. Ne biste trebali napisati generičko pismo, nego to istraživanje iskoristiti kako biste prilagodili motivacijsko pismo prema oglasu za posao odnosno kompaniji. Razmislite o kulturi organizacije. Ako se prijavljujete za posao kod kreativne agencije, onda bi vaše pismo moglo biti malo otkačenije, a kod neke tradicionalne kompanije to isto pismo vjerojatno neće biti poželjno.

9. Uputite pismo nekome izravno

Ako je ikako moguće, pokušajte uspostaviti kontakt, prije nego što se prijavite, s osobom koja je odgovorna za zapošljavanje (najbolje za radno mjesto na koje se prijavljujete). Ako tu osobu znate s nekog networkinga, onda se na to možete nadovezati ili ako imate poznanika u tvrtki onda se možete pozvati i na tu osobu. Možete i postaviti „pametna“ pitanja u vezi pozicije ili radnog mjesta putem e-maila ili Linkedina. Naravno… nećete uvijek dobiti odgovor na vaše upite, ali zasigurno vrijedi pokušati.

I uvijek uputite svoje pismo nekome izravno. Na društvenim mrežama često je moguće pronaći ime menadžera za zapošljavanje.

10. Spona između prošlosti i budućnosti

Dok bi vaš životopis trebao biti osvrt na vaše radno iskustvo i postignuća, motivacijsko pismo bi trebalo biti usredotočeno na budućnost i na ono što želite raditi. Može vam poslužiti kao neka spona između prošlosti i budućnosti.

11. Rješavanje problema

Menadžeri žele zaposliti osobe koje znaju rješavati probleme. Pokažite im što znate o njihovoj kompaniji i nekim izazovima s kojima se suočavaju. Oni ne moraju biti konkretni, ali možete na primjer spomenuti kako je pandemija prouzročila probleme u međunarodnoj logistici, a zatim objasniti kako biste vi riješili taj problem.

12. Brzo učenje i prilagodljivost

Mnogi stručnjaci za zapošljavanje smatraju da su sada dvije vještine relevantne za gotovo svaki posao, a to su sposobnost brzog učenja i prilagodljivost. Ako imate primjere koje dokazuju ove vještine, onda ih možete slobodno navesti.

13. Prilagodba poslodavcu

Da… puno je brže i lakše uzeti motivacijsko pismo koje ste koristili za prethodnu prijavu, promijeniti naziv kompanije i poslati ga. No većina poslodavaca želi vidjeti da uistinu želite raditi na određenom radnom mjestu, što za vas znači da trebate prilagoditi motivacijsko pismo za svako radno mjesto na koje se prijavljujete. Iako možete koristiti nekoliko dobrih rečenica i fraza iz jednog motivacijskog pisma za drugo, ali ne bi smjeli svim poslodavcima poslati jedno generičko pismo.

„Dragi menadžeru zapošljavanja, uzbuđen sam što se mogu prijaviti na otvoreno radno mjestu u vašoj kompaniji“ je signal ljudskim resursima da bombardirate svaki oglas za posao koji pronađete :) Zbog ovakvih pogrešaka vaša prijava može odmah završiti u košu za smeće.

14. Koje vještine trebate uvrstiti

Niste sigurni koje vještine i postignuća trebate uvrstiti u vaše motivacijsko pismo?

Obično će najvažniji zahtjevi za poziciju biti navedeni odmah na početku oglasa za posao ili spomenuti više puta. Razmislite kako te zahtjeve možete ispuniti.

15. Najvažnije je vaše radno iskustvo

U motivacijskom pismu se nemojte previše usredotočiti na vaše obrazovanje, jer u suštini je menadžerima za zapošljavanje najvažnije vaše radno iskustvo.

16. Pokažite brojke

Pokažite u pismu i brojke, oni pokazuju da ste imali neki mjerljiv utjecaj u kompaniji u kojoj ste radili. Jeste li doveli više klijenata od vaših kolega? Učinili određeni proces učinkovitijim za 20 posto?

17. Formalni, ali ne nepristupačni

Naravno… trebate biti profesionalni, međutim pretjerana formalnost vam se može odbiti od glavu jer biste mogli ispasti neiskreni i nepristupačni. Pa čak i ako se prijavljujte kod neke kompanije koja je više tradicionalna, obično postoji način da se izrazite na izravan i iskren način.

18. Samo jedna stranica

Uvijek postoje iznimke od pravila, ali općenito kod pisanja motivacijskog pisma nemojte prelaziti jednu stranicu. Neka istraživanja su pokazala da mnogi poslodavci favoriziraju motivacijsko pismo koje ima samo pola stranice.

Podijeli:

Još savjeta

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Tračevi na radnom mjestu - Kako ne postati glavna tema uredskih razgovora?

U svijetu gdje je komunikacija ključ uspjeha, radna mjesta nisu imuna na fenomen tračeva. Tračevi na radnom mjestu mogu imati različite posljedice, od stvaranja neprijateljskog okruženja do utjecaja na profesionalni razvoj pojedinca.

Razumijevanje prednosti rada od kuće kao introvert

Rad od kuće sada je već uobičajen u mnogim industrijama gdje pojedinci mogu obavljati većinu svog posla na računalu. A introvertima to može donijeti razne prednosti i nedostatke dok se prilagođavaju novom načinu rada. Učenje načina za prevladavanje nekih prepreka koje proizlaze iz rada od kuće može pomoći ovim zaposlenicima da na novom formatu radnog mjesta steknu ugodno iskustvo. U ovom članku raspravljamo o prednostima i nedostacima rada od kuće kao introvert, dijelimo vještine koje treba razviti za ovu vrstu stila rada.

Je li vrijeme da napokon date otkaz?

Kako znati je li ipak došlo vrijeme da date otkaz? Postoji pet znakova na temelju kojih možete bez sumnje zaključiti da je vrijeme da promijenite posao, ili da uvedete drastične promjene na Vašem radnom mjestu.

Kako pronaći neobjavljene poslovne prilike?

U potrazi za poslom, mnogi od nas oslanjaju se isključivo na oglase za posao koje nalazimo na Internet portalima. Međutim, značajan broj poslovnih prilika nikada ne bude javno objavljen. Ove "skrivene" poslove može biti teško pronaći, ali uz prave metode i strategije, možete otvoriti nove mogućnosti za zaposlenje.

Zašto edukacija u inozemstvu mora biti na tvojoj To do listi

Bilo koja vrsta edukacije je uvijek poželjna i dobrodošla, no kada se nađeš u internacionalnom okruženju, to je posebna čar. Priče koje slušaš, znanje koje dobivaš i energija koju upijaš iz trenutka u trenutak postaje tvoja hrana, tvoj pokretač. Nesvjesno postaješ produktivniji nego inače, fokusiranost je prisutna cijelo vrijeme iako misliš da tvoj mozak ne može primiti više niti jedan podatak, spoznaješ svoje nove mogućnosti, gradiš novog, boljeg sebe.


© 2024 Adorio - made within Croatia