Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa? Canva
Novi posao

Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa?

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

Zapošljavanje i početak na novom radnom mjestu slično je kao kada sretneš osobu koja ti se sviđa pa izlaziš s njom kako bi je što bolje upoznao. Treba vremena da vidiš i procijeniš odgovarate li jedno drugom i ima li tu budućnosti. Niti je svatko za svaki posao niti je svaki posao za svakoga.

Potrebno je vrijeme da se snađeš na poslu, vidiš kako sve funkcionira, da saznaš što se očekuje od tebe i jesi li ti stvarno prava osoba za taj posao. Možda ti se na kraju uopće neće sviđati posao, a možda i tvoj šef primijeti da nemaš ono što se traži. I to je sasvim u redu i prihvatljivo.

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze. Sa zadnjim poslodavcem za kojeg sam radila, potpisala sam ugovor na neodređeno s probnim rokom od tri mjeseca. To se pokazalo kao najveća greška jer sam se nakon usmeno upućenog otkaza našla u, naizgled, bespomoćnoj situaciji. Poslodavac mi nije htio uručiti pismeni otkaz jer onda ne može zapošljavati šest mjeseci, što mu nije odgovaralo jer je već tražio zamjenu za mene. Meni je bilo u planu prijaviti se na burzu i zatražiti novčanu naknadu, no bez pismenog otkaza ili isteka ugovora na određeno, od najmanje tri mjeseca, nisam imala pravo na nju. Dobila sam otkaz, a zapravo ga nisam mogla dobiti. Prevrnula sam pola interneta, pokušavala doći do pravnih službi koje bi me savjetovale, no nitko mi nije mogao pomoći.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj i sve više čujem kako su zaposlenici "prisiljeni" sklopiti sporazumni otkaz. Upravo mi je navedena situacija bila lekcija iz koje sam naučila da na početku radnog odnosa neću potpisivati ugovor na neodređeno jer se time potencijalno ugrožavam i gubim druga prava koja bih inače mogla ostvariti. S ugovorom na određeno i odrađenih najmanje tri mjeseca, imat ćeš pravo na novčanu naknadu s burze, naravno, uz ostale potrebne uvjete koji se traže.


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Došla sam do ruba. Skočila. I preživjela.
Pročitaj sljedeće

Došla sam do ruba. Skočila. I preživjela.

No, dogodio se i taj trenutak kada mi je kao jedino logično rješenje bilo otići. Tu večer, razmišljajući o tome što i kako dalje, jedna prijateljica mi je napisala nešto što mi je omogućilo da odmah donesem odluku - Ako ti se više ne pruža ono što želiš, vrijeme je da odeš.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min. čitanja
Četiri savjeta kako izgraditi svoj identitet na LinkedIn-u

Četiri savjeta kako izgraditi svoj identitet na LinkedIn-u

Profil na LinkedIn-u zahtijeva više angažmana i osmišljenu strategiju nego ti se to možda na prvu čini.

Martina Raškaj, mag.oec.

3 min. čitanja
Što zapravo znači raditi u timu?

Što zapravo znači raditi u timu?

Osnovni uvjet uspješnog rada cijelog tima je dobra komunikacija svih članova. Ako je komunikacija otežana na bilo koji način, kompromitirana je i produktivnost i postojanje tima.

Mag. Sergeja Stojilković

5 min. čitanja
Prvi kontakt s potencijalnim klijentom

Prvi kontakt s potencijalnim klijentom

Po prvi puta u životu trebate kontaktirati potencijalnog klijenta, ali ne znate ništa o tome.

Martina Raškaj, mag.oec.

3 min. čitanja

Adorio
© 2019 adorio - made within Croatia