Novi posao

Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa?

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze.

Martina Raškaj, mag.oec.

Zapošljavanje i početak na novom radnom mjestu slično je kao kada sretneš osobu koja ti se sviđa pa izlaziš s njom kako bi je što bolje upoznao. Treba vremena da vidiš i procijeniš odgovarate li jedno drugom i ima li tu budućnosti. Niti je svatko za svaki posao niti je svaki posao za svakoga.

Potrebno je vrijeme da se snađeš na poslu, vidiš kako sve funkcionira, da saznaš što se očekuje od tebe i jesi li ti stvarno prava osoba za taj posao. Možda ti se na kraju uopće neće sviđati posao, a možda i tvoj šef primijeti da nemaš ono što se traži. I to je sasvim u redu i prihvatljivo.

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze. Sa zadnjim poslodavcem za kojeg sam radila, potpisala sam ugovor na neodređeno s probnim rokom od tri mjeseca. To se pokazalo kao najveća greška jer sam se nakon usmeno upućenog otkaza našla u, naizgled, bespomoćnoj situaciji. Poslodavac mi nije htio uručiti pismeni otkaz jer onda ne može zapošljavati šest mjeseci, što mu nije odgovaralo jer je već tražio zamjenu za mene. Meni je bilo u planu prijaviti se na burzu i zatražiti novčanu naknadu, no bez pismenog otkaza ili isteka ugovora na određeno, od najmanje tri mjeseca, nisam imala pravo na nju. Dobila sam otkaz, a zapravo ga nisam mogla dobiti. Prevrnula sam pola interneta, pokušavala doći do pravnih službi koje bi me savjetovale, no nitko mi nije mogao pomoći.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj i sve više čujem kako su zaposlenici "prisiljeni" sklopiti sporazumni otkaz. Upravo mi je navedena situacija bila lekcija iz koje sam naučila da na početku radnog odnosa neću potpisivati ugovor na neodređeno jer se time potencijalno ugrožavam i gubim druga prava koja bih inače mogla ostvariti. S ugovorom na određeno i odrađenih najmanje tri mjeseca, imat ćeš pravo na novčanu naknadu s burze, naravno, uz ostale potrebne uvjete koji se traže.

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Gdje se vidite za 5 godina?

Ako ste nedavno diplomirali i zapravo tek započinjete karijeru, onda biste najvjerojatnije htjeli samo reći da nemate pojma što želite radit za 5 godina, samo tražite neki posao s kojim možete plaćati vaše račune

Kako postaviti ciljeve za praksu?

Ciljevi su odličan način da steknete motivaciju tijekom prakse i da budete sigurni da ćete u kratkom vremenskom razdoblju naučit što je više moguće. Praćenje vaših ciljeva i napretka može vam pomoći u stjecanju vještina koje ćete trebati za početak svoje karijere i biti u mogućnosti da ih jasno pokažete u svom životopisu. U ovom ćemo članku raspravljati o tome koji su ciljevi prakse, koracima potrebnim za stvaranje ciljeva učenja za praksu i razmotriti primjere ciljeva prakse.

Što se događa kad je čovjek na krivom mjestu?

Više se isplati uložiti vrijeme i novac u osobu koja dijeli s Vama viziju, a nema sva znanja potrebna za izvršavanje zadatke, nego sačuvati osobu koja odrađuje dobro radne zadatke i ne dijeli s vama viziju i karakterne osobine.

Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora?

S unapređenjem neophodno dolaze novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi.

Budite obožavatelj, a ne kandidat za posao

"Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi.

Vaš vodič za izradu savršenog životopisa

Vaš životopis je vjerojatno najvrjedniji komad „papira“ za vašu karijeru i za većinu tražitelja posla dobar životopis je potreban kako bi dobili posao iz snova. Međutim ovaj „dokument“ za mnoge može biti zastrašujući. Možda niste sigurni kako sve svoje podatke smjestiti na jednu stranicu ili koji je ispravan način oblikovanja i pisanja životopisa.


© 2024 Adorio - made within Croatia