Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa? Canva
Novi posao

Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa?

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

Zapošljavanje i početak na novom radnom mjestu slično je kao kada sretneš osobu koja ti se sviđa pa izlaziš s njom kako bi je što bolje upoznao. Treba vremena da vidiš i procijeniš odgovarate li jedno drugom i ima li tu budućnosti. Niti je svatko za svaki posao niti je svaki posao za svakoga.

Potrebno je vrijeme da se snađeš na poslu, vidiš kako sve funkcionira, da saznaš što se očekuje od tebe i jesi li ti stvarno prava osoba za taj posao. Možda ti se na kraju uopće neće sviđati posao, a možda i tvoj šef primijeti da nemaš ono što se traži. I to je sasvim u redu i prihvatljivo.

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze. Sa zadnjim poslodavcem za kojeg sam radila, potpisala sam ugovor na neodređeno s probnim rokom od tri mjeseca. To se pokazalo kao najveća greška jer sam se nakon usmeno upućenog otkaza našla u, naizgled, bespomoćnoj situaciji. Poslodavac mi nije htio uručiti pismeni otkaz jer onda ne može zapošljavati šest mjeseci, što mu nije odgovaralo jer je već tražio zamjenu za mene. Meni je bilo u planu prijaviti se na burzu i zatražiti novčanu naknadu, no bez pismenog otkaza ili isteka ugovora na određeno, od najmanje tri mjeseca, nisam imala pravo na nju. Dobila sam otkaz, a zapravo ga nisam mogla dobiti. Prevrnula sam pola interneta, pokušavala doći do pravnih službi koje bi me savjetovale, no nitko mi nije mogao pomoći.

Nažalost, ovo nije jedini slučaj i sve više čujem kako su zaposlenici "prisiljeni" sklopiti sporazumni otkaz. Upravo mi je navedena situacija bila lekcija iz koje sam naučila da na početku radnog odnosa neću potpisivati ugovor na neodređeno jer se time potencijalno ugrožavam i gubim druga prava koja bih inače mogla ostvariti. S ugovorom na određeno i odrađenih najmanje tri mjeseca, imat ćeš pravo na novčanu naknadu s burze, naravno, uz ostale potrebne uvjete koji se traže.


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti
Pročitaj sljedeće

Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Vodite brigu o svojoj karijeri i preuzmite inicijativu. U današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan. Vi znate više, vi ste više.

Tjaša Snoj

5 min. čitanja
Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Neke stvari radimo nesvjesno ili vjerojatno ne znamo drugačije. I baš zato trebamo tražiti šefa, i kolege, povratnu informaciju. Recite mu da biste htjeli porazgovarati s njim i hrabro nastupite. Pitajte ga je li zadovoljan vašim radom, smatra li da postoje vještine koje trebate vježbati, koje stvari radite odlično i koja su mu daljnja očekivanja.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja
Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Stalno ste zauzeti? Od čega ZAPRAVO bježite?

Opterećivanje velikim brojem aktivnosti u našem danu nije jedini način na koji izbjegavamo suočiti se s "pravom istinom", bježeći od onih stvari koje nas istinski more.

Sandro Kraljević, mag. psych

5 min. čitanja
Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Životopisi se mogu isticati svojim vizualnim i sadržajnim dijelom. Prilagodi ga svakom novom oglasu na koji se javljaš.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

© 2020 Adorio - made within Croatia