RAZGOVOR ZA POSAO

Opišite vašeg idealnog poslodavca

Kada vas poslodavac pita kako izgleda vaš idealna kompanija, vi ćete u sebi vjerojatno pomisliti da je to ona koja nudi plaću preko 20 tisuća kuna, neograničen godišnji odmor i samo četverodnevni radni tjedan

No, iako je to možda vaša mašta, morate imati na umu da menadžer za zapošljavanje traži odgovor koji je više utemeljen u stvarnosti ☹

Pomoću ovog pitanja poslodavac želi razumjeti, imate li namjeru dugoročno raditi za njihovu kompaniju i koliko ćete biti zadovoljni s radnim mjestom koje vam nude. Vi trebate poslodavca uvjeriti da želite raditi u kompaniji ili industriji poput njihove. Stoga pripazite da što više znate o njihovoj korporativnoj kulturi kako biste mogli što bolje odgovoriti na njihova pitanja.

Vaš odgovor na ovo pitanje treba biti prilagođen radnom mjestu na koje se prijavljujete. Ukoliko vaš idealan posao (ili poslodavac) nije sličan poziciji na koju se prijavljujte, onda osobi koja vas intervjuira dajete razlog da vas ne zaposli.

Kada poslodavac postavi ovo pitanje tijekom intervjua, pokušava dobiti dojam o tome što znate o radnom okruženju njihove tvrtke. Vi biste također trebali uvjeriti poslodavca da razumijete njihove poslovne procese i posao na koji se prijavljujete.

Ako želite pravilno odgovoriti na pitanje, onda možete objasniti što cijenite u radnom okruženju i kako je posao povezan s vašim idealima. HR menadžeri ne traže samo osobe koje ispunjavaju kvalifikacije, nego kod odluke o zapošljavanju još u obzir uzimaju i vašu motivaciju, osobnost, potencijal i još mnogo toga.

Vi biste trebali znati kako izgleda vaša idealna tvrtka i što stvarno želite na radnom mjestu. Trebali biste imati jasnu predodžbu o okruženju u kojem želite radite. Neke osobe više vole timski rad, dok druge preferiraju samostalno obavljati posao. Volite li dinamično i inovativno okruženje? Ili vam se sviđa kompanija s jasnom hijerarhijom?

Ako se želite dobro uklopiti u kompaniji, onda se vaše vrijednosti trebaju poklapati s vrijednostima tvrtke. Traženje posla nije isključivo jednostrana potraga. Trebate imati osjećaj kao da si vi i kompanija odgovarate. Budite konkretni i pazite da razgovor bude pozitivan.

Podijeli:

Još savjeta

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Budite obožavatelj, a ne kandidat za posao

"Zaljubila" sam se u tu firmu i to je bilo prvo što sam istaknula kada su me pozvali na razgovor. Malo je reći da su ostali ugodno iznenađeni energijom i motivacijom koja je izlazila iz mene kada sam pričala o njihovoj firmi.

Je li ugovor na neodređeno najbolja opcija na početku radnog odnosa?

Potpisivanje ugovora na neodređeno s probnim rokom na početku zasnivanja radnog odnosa mene je koštalo gubitka prava na novčanu naknadu s burze.

18 smjernica kako napisati odlično motivacijsko pismo

Pronašli ste posao iz snova? Nemojte biti tako sigurni da će poslodavac baš vas zaposliti, jer vrlo vjerojatno postoji veliki broj drugih kvalificiranih kandidata koji se natječu za isto radno mjestu kao i vi

Razumijevanje prednosti rada od kuće kao introvert

Rad od kuće sada je već uobičajen u mnogim industrijama gdje pojedinci mogu obavljati većinu svog posla na računalu. A introvertima to može donijeti razne prednosti i nedostatke dok se prilagođavaju novom načinu rada. Učenje načina za prevladavanje nekih prepreka koje proizlaze iz rada od kuće može pomoći ovim zaposlenicima da na novom formatu radnog mjesta steknu ugodno iskustvo. U ovom članku raspravljamo o prednostima i nedostacima rada od kuće kao introvert, dijelimo vještine koje treba razviti za ovu vrstu stila rada.

Započeti karijeru u maloj ili velikoj firmi, pitanje je sad!

Čak i Jack Ma, osnivač najveće e-commerce firme na svijetu Alibaba, u svom poznatom govoru ističe kako je karijeru bolje započeti u maloj firmi. Tvrdi da si u velikoj firmi dio velikog stroja, jedan kotačić koji pomaže da taj veliki stroj funkcionira, dok u maloj firmi naučiš što je strast prema poslu i puno različitih stvari odjednom.


© 2023 Adorio - made within Croatia