Prijava za posao

Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi... Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?

Martina Raškaj, mag.oec.

Redovito naiđem na članke koji tvrde da je 20:00 ili 9:00 "pravo" vrijeme za poslati prijavu kako bi ju poslodavac vidio odmah ujutro jer će mu biti pri vrhu e-maila. Nerado pročitam takve članke jer mi vlastito iskustvo i teorija govore da ne postoji niti idealan dan niti idealan sat za slanje prijave za posao. Istina, neki sadrže rezultate provedenih istraživanja, no ono što je bitan faktor u cijeloj priči jest da se u većini slučajeva radi o američkom tržištu.

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi? Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?Tko prvi, njegova djevojka


Čim nađete oglas na koji se želite prijaviti, pripremite sve potrebno i pošaljite. Ne postoji idealan dan u tjednu ili doba dana kada je najbolje za prijaviti se za posao. Ima različitih poslodavaca. Neki pregledavaju prijave tek kad završi službeni rok za prijavu, dok ih drugi pregledavaju čim zaprime životopis i motivacijsko pismo.

Više puta mi se dogodilo da su me zvali na razgovor već sljedeći dan ili nekoliko dana nakon poslane prijave, premda je oglas još uvijek bio aktivan. Prijave preko portala za traženje posla ili čak SMS poruka od HZZ-a, bilo je svejedno. Javili su mi se i pozvali na razgovor, a ubrzo nakon toga dobila sam i povratnu informaciju. Cijeli proces za mene je završio prije službenog roka za prijavu. Jednom sam upravo tako i dobila posao te sam bila sretna što sam se odmah prijavila i nisam čekala jer - tko prvi, njegova djevojka.

Kako imam iskustvo s prijavama i izvan Hrvatske, znam da tamo sustav upravo tako funkcionira - oglasi za posao nemaju rok za prijavu, već isti traje dok se ne nađe odgovarajući kandidat.

Kada bolje razmislite, ne postoji opravdani razlog za čekati zadnji dan prijave kad ste upoznati s činjenicom da poslodavci mogu naći idealnog kandidata i prije zatvaranja prijava, kao što se meni osobno i dogodilo.

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Istakni svoje rezultate i osiguraj razgovor za posao

Životopisi se mogu isticati svojim vizualnim i sadržajnim dijelom. Prilagodi ga svakom novom oglasu na koji se javljaš.

Kada tražiti povišicu?

Idealno vrijeme za tražiti povišicu je kada možeš "prikazati" svoj doprinos ili napredak. Što to konkretno znači? Drugoj strani je poželjno argumentirati zašto smatraš da zaslužuješ povišicu, a ne samo tražiti je.

Kako postaviti ciljeve za praksu?

Ciljevi su odličan način da steknete motivaciju tijekom prakse i da budete sigurni da ćete u kratkom vremenskom razdoblju naučit što je više moguće. Praćenje vaših ciljeva i napretka može vam pomoći u stjecanju vještina koje ćete trebati za početak svoje karijere i biti u mogućnosti da ih jasno pokažete u svom životopisu. U ovom ćemo članku raspravljati o tome koji su ciljevi prakse, koracima potrebnim za stvaranje ciljeva učenja za praksu i razmotriti primjere ciljeva prakse.

Kako se isticati u brzo rastućem tehnološkom okruženju?

Pronaći mentora je jedna od najbitnijih stvari koje možete učiniti u bilo kojoj fazi vaše karijere. Ako želite raditi na visokom nivou, tehnički gledano, onda vaš rad mora proći kroz pregled.

Pravila za uspješnu vezu sa kolegom

Ljubav na radnom mjestu može biti složena i uzbudljiva tema. Kad se romantični osjećaji razviju između kolega, važno je slijediti određena pravila kako bi se osiguralo da profesionalni i osobni aspekti ne dolaze u sukob.

Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Neke stvari radimo nesvjesno ili vjerojatno ne znamo drugačije. I baš zato trebamo tražiti šefa, i kolege, povratnu informaciju. Recite mu da biste htjeli porazgovarati s njim i hrabro nastupite. Pitajte ga je li zadovoljan vašim radom, smatra li da postoje vještine koje trebate vježbati, koje stvari radite odlično i koja su mu daljnja očekivanja.


© 2024 Adorio - made within Croatia