Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora? Pexels
Savjet za karijeru

Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora?

S unapređenjem neophodno dolaze novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

4 min. čitanja

Ponuđeno ti je novo radno mjesto, tj. viša pozicija. Znaš da te čekaju novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti unapređenje?

Neki ljudi su ambiciozniji i proaktivniji od drugih i određeni poslodavci to znaju i prepoznati. Kada se otvori novo radno mjesto unutar firme, postoje politike koje daju prednost prijave svojim zaposlenicima. Razlozi su brojni; interni zaposlenici bolje poznaju samu firmu, njezine poslovne procese, kolege i kome se obratiti za nešto. Novom zaposleniku bi vremenski trebalo više vremena za prilagodbu, iako bi se vjerojatno brže snašao u samom poslu. No, bilo kako bilo, kada se radi o unapređenju, s njime neophodno dolaze i razne nove stvari. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti novi izazov?

Ugodan osjećaj


Bilo da ti je poslodavac ponudio višu poziciju ili se samoinicijativno prijavljuješ, lijep je i ugodan osjećaj napretka i razvoja. Sav tvoj trud, uloženo vrijeme, učenje i zalaganje se isplatilo. Nikad ne radiš uzalud i ni za koga drugog osim za sebe samog, jer ti nitko ne može oduzeti znanje koje posjeduješ.

Nepoznavanje uloge


Iako znaš opis posla, nemoguće je znati što te sve točno čeka; svaki zadatak, svaka obaveza, svaka nova suradnja ili odgovornost. S jedne strane ti to može predstavljati veliki izazov i izazivati nelagodu, ali s druge strane, sjeti se početaka na trenutnom poslu - također je bilo puno neizvjesnih i nepoznatih stvari. Nepoznate stvari izazivaju strah baš zato jer su nepoznate. No, stavi fokus misli na sve lijepe stvari koje te čekaju, nove i zanimljive ljude, proširenje znanja, bogatije iskustvo, „jačanje” vještina, stjecanje novih i ostalo što te osobno veseli.

Drugačija hijerarhija


Još jedna stvar koja nije rijetka da ti se može dogoditi s promjenom tvoje radne pozicije na onu višu jest da će jučerašnji kolege sada biti na nižoj hijerarhijskoj ljestvici. To za sobom može „povući” i malo drugačije odnose, tj. drugačiji pristup i komunikaciju. Možda ćeš sada ti biti ona osoba koja treba motivirati, pitati za mišljenja i prijedloge, organizirati brainstroming, ili pak ona osoba koja donosi zaključke i odluke. To samo znači da u svoje kolegijalne odnose trebaš unijeti još više aktivnog slušanja, poštovanja, razumijevanja i strpljenja.

Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi. Razmisli o svojem odgovoru i ako smatraš da taj najgori scenarij ipak možeš preživjeti, vrijeme je za nove izazove!


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Zašto edukacija u inozemstvu mora biti na tvojoj To do listi
Pročitaj sljedeće

Zašto edukacija u inozemstvu mora biti na tvojoj To do listi

Bilo koja vrsta edukacije je uvijek poželjna i dobrodošla, no kada se nađeš u internacionalnom okruženju, to je posebna čar. Priče koje slušaš, znanje koje dobivaš i energija koju upijaš iz trenutka u trenutak postaje tvoja hrana, tvoj pokretač. Nesvjesno postaješ produktivniji nego inače, fokusiranost je prisutna cijelo vrijeme iako misliš da tvoj mozak ne može primiti više niti jedan podatak, spoznaješ svoje nove mogućnosti, gradiš novog, boljeg sebe.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min. čitanja
Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Kako postati kandidat kojeg svaka tvrtka želi zaposliti

Vodite brigu o svojoj karijeri i preuzmite inicijativu. U današnjem svijetu cjeloživotnog učenja, a za poslodavca je kandidat koji brzo apsorbira i obrađuje nove informacije i povezuje različite površine zlata vrijedan. Vi znate više, vi ste više.

Tjaša Snoj

5 min. čitanja
Gdje se vidiš za pet godina?

Gdje se vidiš za pet godina?

Teško je vidjeti se negdje za pet godina ako ne razmišljamo proaktivno. Zato treba stalno gledati kako da se što kvalitetnije izgrađujemo, osobno i profesionalno.

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja
Oslobodite se straha samo jednim pitanjem

Oslobodite se straha samo jednim pitanjem

Kada god da se nađete pred zidom, uhvati vas strah, nedoumica, ne znate treba li riskirati, koliko god banalna situacija bila, zapitajte se: Što je najgore što mi se može dogoditi?

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja

Adorio
© 2019 adorio - made within Croatia