Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora? Pexels
Savjet za karijeru

Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora?

S unapređenjem neophodno dolaze novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi.

Martina Raškaj, mag.oec.

Martina Raškaj, mag.oec.

4 min. čitanja

Ponuđeno ti je novo radno mjesto, tj. viša pozicija. Znaš da te čekaju novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti unapređenje?

Neki ljudi su ambiciozniji i proaktivniji od drugih i određeni poslodavci to znaju i prepoznati. Kada se otvori novo radno mjesto unutar firme, postoje politike koje daju prednost prijave svojim zaposlenicima. Razlozi su brojni; interni zaposlenici bolje poznaju samu firmu, njezine poslovne procese, kolege i kome se obratiti za nešto. Novom zaposleniku bi vremenski trebalo više vremena za prilagodbu, iako bi se vjerojatno brže snašao u samom poslu. No, bilo kako bilo, kada se radi o unapređenju, s njime neophodno dolaze i razne nove stvari. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti novi izazov?

Ugodan osjećaj


Bilo da ti je poslodavac ponudio višu poziciju ili se samoinicijativno prijavljuješ, lijep je i ugodan osjećaj napretka i razvoja. Sav tvoj trud, uloženo vrijeme, učenje i zalaganje se isplatilo. Nikad ne radiš uzalud i ni za koga drugog osim za sebe samog, jer ti nitko ne može oduzeti znanje koje posjeduješ.

Nepoznavanje uloge


Iako znaš opis posla, nemoguće je znati što te sve točno čeka; svaki zadatak, svaka obaveza, svaka nova suradnja ili odgovornost. S jedne strane ti to može predstavljati veliki izazov i izazivati nelagodu, ali s druge strane, sjeti se početaka na trenutnom poslu - također je bilo puno neizvjesnih i nepoznatih stvari. Nepoznate stvari izazivaju strah baš zato jer su nepoznate. No, stavi fokus misli na sve lijepe stvari koje te čekaju, nove i zanimljive ljude, proširenje znanja, bogatije iskustvo, „jačanje” vještina, stjecanje novih i ostalo što te osobno veseli.

Drugačija hijerarhija


Još jedna stvar koja nije rijetka da ti se može dogoditi s promjenom tvoje radne pozicije na onu višu jest da će jučerašnji kolege sada biti na nižoj hijerarhijskoj ljestvici. To za sobom može „povući” i malo drugačije odnose, tj. drugačiji pristup i komunikaciju. Možda ćeš sada ti biti ona osoba koja treba motivirati, pitati za mišljenja i prijedloge, organizirati brainstroming, ili pak ona osoba koja donosi zaključke i odluke. To samo znači da u svoje kolegijalne odnose trebaš unijeti još više aktivnog slušanja, poštovanja, razumijevanja i strpljenja.

Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi. Razmisli o svojem odgovoru i ako smatraš da taj najgori scenarij ipak možeš preživjeti, vrijeme je za nove izazove!


Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
4
Pročitaj sljedeće Lekcija koju sam učila 8 mjeseci
Pročitaj sljedeće

Lekcija koju sam učila 8 mjeseci

Trebalo mi je da promjenim čak četiri poslodavca i osam mjeseci da naučim niže navedeno i postavim si pravila kod sljedećeg zapošljavanja.

Martina Raškaj, mag.oec.

10 min čitanja
Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

Kada je najbolje poslati prijavu za posao?

U nekoliko savjeta sam i sama prije vjerovala, no isti su se vremenom pokazali nebitnima. "Nemoj slati prijavu za posao kasno navečer jer je nepristojno", "Nemoj je slati vikendom da eventualno ne smetaš potencijalnom poslodavcu", i razni drugi... Pa kada je onda najbolje vrijeme za poslati prijavu za posao?

Martina Raškaj, mag.oec.

2 min. čitanja
Kako upravljati timom kroz neslaganja i probleme

Kako upravljati timom kroz neslaganja i probleme

Lideri su odgovorni za funkcioniranje i uspjeh tima. To ne znači samo delegiranje zadataka i izvještavanje o uspjehu, nego i rješavanje teških situacija.

Mag. Sergeja Stojilković

5 min. čitanja
Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Evo kako Vas perfekcionizam lagano UBIJA

Savršenstvo je iluzija, te perfekcionisti koji ga nastoje ostvariti vode utrku koja suštinski nema svog cilja. Unatoč tome što imaju sposobnost kvalitetno odraditi svoj posao, njihov rad ispunjen je konstantnom borbom oko toga jesu li donijeli ispravnu odluku, te jesu li odabrali ispravan način obavljanja tog posla.

Sandro Kraljević, mag. psych

5 min. čitanja

© 2020 Adorio - made within Croatia