Savjet za karijeru

Unapređenje - usudiš li se izaći iz zone komfora?

S unapređenjem neophodno dolaze novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi.

Martina Raškaj, mag.oec.

Ponuđeno ti je novo radno mjesto, tj. viša pozicija. Znaš da te čekaju novi zadaci, nove situacije, ali i više odgovornosti. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti unapređenje?

Neki ljudi su ambiciozniji i proaktivniji od drugih i određeni poslodavci to znaju i prepoznati. Kada se otvori novo radno mjesto unutar firme, postoje politike koje daju prednost prijave svojim zaposlenicima. Razlozi su brojni; interni zaposlenici bolje poznaju samu firmu, njezine poslovne procese, kolege i kome se obratiti za nešto. Novom zaposleniku bi vremenski trebalo više vremena za prilagodbu, iako bi se vjerojatno brže snašao u samom poslu. No, bilo kako bilo, kada se radi o unapređenju, s njime neophodno dolaze i razne nove stvari. Usudiš li se izaći iz zone komfora i prihvatiti novi izazov?

Ugodan osjećaj


Bilo da ti je poslodavac ponudio višu poziciju ili se samoinicijativno prijavljuješ, lijep je i ugodan osjećaj napretka i razvoja. Sav tvoj trud, uloženo vrijeme, učenje i zalaganje se isplatilo. Nikad ne radiš uzalud i ni za koga drugog osim za sebe samog, jer ti nitko ne može oduzeti znanje koje posjeduješ.

Nepoznavanje uloge


Iako znaš opis posla, nemoguće je znati što te sve točno čeka; svaki zadatak, svaka obaveza, svaka nova suradnja ili odgovornost. S jedne strane ti to može predstavljati veliki izazov i izazivati nelagodu, ali s druge strane, sjeti se početaka na trenutnom poslu - također je bilo puno neizvjesnih i nepoznatih stvari. Nepoznate stvari izazivaju strah baš zato jer su nepoznate. No, stavi fokus misli na sve lijepe stvari koje te čekaju, nove i zanimljive ljude, proširenje znanja, bogatije iskustvo, „jačanje” vještina, stjecanje novih i ostalo što te osobno veseli.

Drugačija hijerarhija


Još jedna stvar koja nije rijetka da ti se može dogoditi s promjenom tvoje radne pozicije na onu višu jest da će jučerašnji kolege sada biti na nižoj hijerarhijskoj ljestvici. To za sobom može „povući” i malo drugačije odnose, tj. drugačiji pristup i komunikaciju. Možda ćeš sada ti biti ona osoba koja treba motivirati, pitati za mišljenja i prijedloge, organizirati brainstroming, ili pak ona osoba koja donosi zaključke i odluke. To samo znači da u svoje kolegijalne odnose trebaš unijeti još više aktivnog slušanja, poštovanja, razumijevanja i strpljenja.

Ako ti svejedno unapređenje i izlazak iz zone komfora zvuče kao veliki rizik, uvijek se zapitaj što je najgore što se može dogoditi. Razmisli o svojem odgovoru i ako smatraš da taj najgori scenarij ipak možeš preživjeti, vrijeme je za nove izazove!

Podijeli:

Image Description

Martina Raškaj, mag.oec.

Savjetnica za životopis i zapošljavanje. VELIKI optimist. Strastveni istraživač. Vječni putnik. Područje rada: Promjena kao komfor zona.
Još savjeta

Recite mi nešto o sebi

Iako je to jedno od najčešćih pitanja kod razgovora za posao, ono gotovo uvijek malo zbuni kandidate. Možda se čini kao jednostavno pitanje, uostalom sve znate o sebi, ali odgovaranje na ovo pitanje tijekom razgovora za posao može izazvati stres, jer je preopširno. Možda ćete početi razmišljati što ta osoba želi čuti od vas ili koji dio svoje životne priče biste trebali ispričati. Iz toga razloga biste trebali vježbati odgovor na ovo pitanje

Lekcija koju sam učila 8 mjeseci

Trebalo mi je da promjenim čak četiri poslodavca i osam mjeseci da naučim niže navedeno i postavim si pravila kod sljedećeg zapošljavanja.

Vaš vodič za izradu savršenog životopisa

Vaš životopis je vjerojatno najvrjedniji komad „papira“ za vašu karijeru i za većinu tražitelja posla dobar životopis je potreban kako bi dobili posao iz snova. Međutim ovaj „dokument“ za mnoge može biti zastrašujući. Možda niste sigurni kako sve svoje podatke smjestiti na jednu stranicu ili koji je ispravan način oblikovanja i pisanja životopisa.

Život ste dali firmi u kojoj radite, a ona Vas je odbacila kao staru krpu?

Iznenadni gubitak posla nikada nije lagano proživjeti, a posebice kada se toliko poistovjećujete s Vašom firmom, ili kada toliko truda dajete na Vašem radnom mjestu. Međutim, postoji nekoliko koraka koje već danas možete poduzeti kako biste bili spremniji za ovakvu i sličnu vrstu budućih izazova.

Putovanje karijere

Jesam li na stanici za odlazak?

Zašto je važno tražiti šefa povratnu informaciju?

Neke stvari radimo nesvjesno ili vjerojatno ne znamo drugačije. I baš zato trebamo tražiti šefa, i kolege, povratnu informaciju. Recite mu da biste htjeli porazgovarati s njim i hrabro nastupite. Pitajte ga je li zadovoljan vašim radom, smatra li da postoje vještine koje trebate vježbati, koje stvari radite odlično i koja su mu daljnja očekivanja.


© 2023 Adorio - made within Croatia